Strahinja Rašović (©Starsport)
Strahinja Rašović (©Starsport)

Novi Beograd igra za evropsku krunu i „srpsku stvar“, može da pogura Zvezdu direktno u grupnu fazu Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | čet. 25.05.23. | 16:14

LEN je svim Savezima i klubovima poslao kako će izgledati novi format elitnog takmičenja i naznačio da će zemlja koja da šampiona imati „specijalan“ tretman...

Ljuti protivnici bili su Novi Beograd i Crvena zvezda ove sezone, ostavili su izabranici Živka Gocića crveno-bele bez titule, uzvratili im za poraz u finalu Kupa Srbije. Stvoreno je rivalstvo tokom godine između dva kluba, ali ono će makar nakratko nestati, jer imaju isti cilj.

Novi Beograd će iduće sedmice igrati za evropsku krunu, pokušaće da prvi put postane prvak Starog kontinenta i ode korak dalje u odnosu na prethodnu sezonu. Ali, igraće i za „srpsku stvar“. Osvajanjem Lige šampiona pogurao bi Crvenu zvezdu direktno u grupno fazu.

Izabrane vesti

O čemu se radi?

Da je sve ostalo isto, da Liga šampiona nije reformisana, i šampion i vicešampion Srbije bi imali direktno prohodnost u grupnu fazu elitnog klupskog takmičenja. LEN je najavio moguće promene, odlučio da ih primeni već od sezone 2023/2024, pa je to dovelo do brojnih promena. Crvena zvezda je umesto u grupnoj fazi, završila sa Radničkim u kvalifikacijama.

Ipak, situacija bi mogla da se preokrene u poslednjoj nedelji tekuće takmičarske sezone...

LEN je svim Savezima i klubovima poslao kako će izgledati novi format društva najboljih, a hrvatski je obznanio jedan bitan detalj. Rangiranje je uvedeno, ali neće 12 najbolje plasiranih država imati zagarantovanog učesnika u grupnoj fazi, već 11. Ono poslednje sigurno mesto biće dodeljeno zemlji koja da pobednika Lige šampiona.

Dakle, ukoliko se Novi Beograd na krov Evrope popne u subotu, 3. juna, Crvena zvezda neće morati da igra kvalifikacione utakmice da bi došla do grupne faze. Što bi bila ogromna olakšica za crveno-bele, jer kvalifikacije će biti paklene. Isto važi i za Brešu, OSC Budimpeštu, Sabadelj, Vuljagmeni i druge viceprvake.

Na osnovu državnih rejtinga u grupnoj fazi Lige šampiona za sezonu 2023/2024 zagarantovano mesto imaju: Novi Beograd (Srbija), Jadran Split (Hrvatska), Jadran Herceg Novi (Crna Gora), Pro Reko (Italija), Olimpijakos (Grčka), Barseloneta (Španija), Ferencvaroš (Mađarska), Marselj (Francuska), Špandau (Nemačka), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Steaua ili Oradea (Rumunija).

NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA:

– Ukupno 16 klubova: 12 sigurnih klubova u grupnoj fazi (11 prvaka država, plus drugoplasirani iz zemlje iz koje dolazi osvajač Lige šampiona), četiti tima dolaze iz kvalifikacija

– U prvoj etapi biće formirane četiri grupe sa četiri tima, dva najbolja iz svake će proći u narednu fazu

– U drugoj etapi biće formirane dve grupe četiri tima, pobednici idu dalje

– Ukida se Fajnal-ejt, ponovo će se igrati Fajnal-for

– Klub koji se prijavi za organizaciju Fajnal-fora neće imati zagarantovano učešće na njemu

– Osvajač Lige šampiona neće morati da plaća kotizaciju, ostali hoće i to u iznosu od 30.000 evra, što je za 5.000 evra manje nego do sada


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara